Kővirág étterem – Vidéki romantika, kulináris élményekkel

Az első benyomásom a helyről: igazi vizuális élmény. Lenyűgöző design. Mindig is rajongtam a vintage-stílusért, az étterem pedig nagyon jó érzékkel válogatta össze az ehhez szükséges elemeket. Minden asztalon friss virágok sorakoztak, a kályhában égett a tűz, a berendezések és dekorációk tökéletes harmóniája jellemezte a teret.Fotó: POP25 ©

Nagy meglepetésemre nem volt papírformátumú étlap, táblákra írták fel az aktuális napi választékot, ami egyrészt azért remek, mert környezetkímélő, másrészt pedig folyamatosan frissíthetik a fogások listáját, így a séf is kiélheti kreativitását. A választható ételek között megtalálhatók a hagyományos levesek mellett a különlegességek; plusz pont jár azért, hogy az erre a tájegységre jellemző fogások a menün is visszaköszönnek.


Fotó: POP25 ©

Italként házi limonádét választottam, melynek külseje tetszetős volt ugyan, az ízétől viszont nem voltam elragadtatva. Friss citromot és mentát használtak, ami nagyszerű illatot kölcsönzött a limonádénak, viszont a megfelelő édesítés elmaradt, így a végeredmény inkább emlékeztetett citromos-mentás vízre, mint limonádéra.


Fotó: POP25 ©

Ez nem vette el a kedvem attól, hogy válasszak egy könnyű fogást, némi csavarral, hiszen annyi jót hallottam már erről az étteremről, miért legyek hát kritikus? Grill kecskesajt, szezámmagos zöldsalátával, házi krutonnal.


Fotó: POP25 ©


A látvány szemet gyönyörködtető, az illat - noha egy egyszerű ételről van szó – varázslatos. Az első falatnál éreztem, itt az ízek tökéletes harmóniában vannak egymással. Az öntet nem áztatja el a salátaleveleket, kellemes balzsamecetes aromája nem tolakodó. A kruton kellemesen fokhagymás, friss és ropogós. A kecskesajt tökéletesre grillezve, a tetején lévő hagyma édes, mint a méz. Szezámmagból használhattak volna kevesebbet, de egy ilyen tökéletes fogásnak ennyi talán megengedhető.Összességében azt mondhatom, igazán remek délutánt töltöttünk el a Kővirágban. Noha házi limonádéjuk nem lopta be magát a szívembe, az étel nagyszerű volt, csakúgy, mint a kiszolgálás, a személyzet kedvessége, figyelmessége. A legnagyobb meglepetést mégis a számla okozta, két ital, két fogás kevesebb, mint 5000 Ft-ba került. Ha relatíve olcsó, ám mégis ínyenc fogásokra vágytok egy romantikus környezetben, akár párban, akár családdal (vállalkozó szelleműek egyedül), akkor legyen a Kővirág étterem balatoni gasztrotúrátok egyik fontos állomása.

Galambos Dániel
daniel.galambos@pop25.hu